Waar je op moet letten bij het uitzoeken van een autorijles pakket

Nederland telt ruim 8000 rijscholen. Veel van deze rijscholen bieden lespakketten om jou een goede basis te bieden voor je rijopleiding. De lespakketten lopen uit een, de ene goedkoop, de ander veel gratis extra’s.

03-06-2020

Nederland telt ruim 8000 rijscholen. Veel van deze rijscholen bieden lespakketten om jou een goede basis te bieden voor je rijopleiding. De lespakketten lopen uit een, de ene goedkoop, de ander veel gratis extra’s.

Geen wonder dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Om je op weg te helpen leggen we graag uit waar je op moet letten bij het uitzoeken van een rijlespakket.

Lespakketten zijn voordeliger

Het is je waarschijnlijk al opgevallen dat een lespakket meestal voordeliger is dan de afname van losse autorijlessen en examens. Waarom? Simpelweg omdat je meer diensten tegelijk afneemt. Dit geeft je een goede basis om te starten met je rijopleiding. Tevens heeft de rijschool de zekerheid dat jij je rijopleiding bij hen volgt.

Hoe vergelijk je rijlespakketten?

Er bestaat geen standaard waar je je als rijschool aan moet houden bij het samenstellen van een rijlespakket. Iedere rijschool mag dus zelf bepalen hoe zo’n pakket wordt opgebouwd. Hierdoor wordt het voor jou lastiger om lespakketten van verschillende rijscholen met elkaar te vergelijken.

Voorbeeld:

Rijschool A biedt rijlessen aan vanaf €34,- per les en rijschool B vanaf €29,- per les. Overduidelijk, rijschool B klinkt een stuk aantrekkelijker dan rijschool A.

Of toch niet?

Want wat is nou eigenlijk de definitie van een rijles? We breiden bovenstaand voorbeeld verder uit. Rijschool A biedt rijlessen van 60 minuten en rijschool B biedt rijlessen van 50 minuten. Welke rijschool is voordeliger? Nu wordt het al wat ingewikkelder.

Rijschool B biedt rijlessen aan van 50 minuten voor € 29,00. €29,00 / 50 minuten x 60 minuten = €34,80 per uur... In eens is rijschool A goedkoper dan rijschool B.

Het is begrijpelijk dat je pakketprijzen vergelijkt maar zoals je ziet moet je goed kijken naar de duur van een rijles. Reken dus altijd om naar hetzelfde aantal minuten want anders ben je appels met peren aan het vergelijken.

IMG_7674.JPG

Gratis proefles is niet altijd gratis

Dat lees je goed! Maar gratis of niet, het is altijd aan te raden om een proefles te doen bij een rijschool. Tijdens een proefles leer je de auto al een beetje kennen. Ook is dit het moment om een goede indruk te krijgen van de rijschool en instructeur door vragen te stellen. Je weet dan of er een klik is tussen jullie wat van belang is.

Veel rijscholen adverteren met gratis proeflessen en dat is ook niet gek. Er zitten soms wel wat addertjes onder het gras. Er zijn rijscholen als voorwaarde stellen dat de proefles gratis is wanneer je ook daadwerkelijk bij deze rijschool besluit te gaan lessen. Doe je dit niet dan dien je de proefles alsnog te betalen. Ook zijn er rijscholen die korting geven op het pakket zodra je geen proefles neemt. Je kunt jezelf dus afvragen of die proefles dan echt gratis was.

Bijkomende kosten bij een lespakket

Heb je de rijlespakketten vergeleken dan moet je nog rekening houden met eventueel bijkomende kosten. Vaak vragen rijscholen inschrijfkosten en betaal je in termijnen? Ja dan kan het maar zo zijn dat je extra betaald aan administratiekosten.

Goedkoop is vaak duurkoop

Prijsvechters zijn er genoeg in de rijschool wereld, maar wat is nou een juiste lesprijs? Een goede rijschool heeft een tarief wat past bij de kwaliteit van de autorijlessen. In Nederland betaal je gemiddeld €43,00 tot €50,00 per uur voor een goede rijschool. Prijzen kunnen variëren, neem je een lespakket af bij een rijschool, dan zal de lesprijs lager zijn dan de losse lesprijs. Zo kan een rijschool €55,00 per losse les vragen, maar in een pakket €43,00 voor een rijles.

IMG_7889.JPG

Wat biedt een rijschool nog meer

De rijschool zal ongetwijfeld rijlessen, examens en toetsen aanbieden. Kijk ook eens naar wat de rijschool nog meer aanbiedt. Kun je bij de rijschool bijvoorbeeld ook theorielessen volgen? Kun je er alleen geschakeld of ook automaat rijlessen volgen?

Een geschikt lespakket en een goede rijschool vinden is dus niet zomaar gedaan. Je moet veel vergelijken en dat kost even wat tijd, maar dan weet je wel zeker dat het goed zit.

Wil je nou meer weten over het vinden van een goede rijschool? Bekijk eens de rijschoolzoeker van het CBR. Natuurlijk staan wij je ook graag te woord. Bel, app of mail ons gerust.