Mag ik met een autorijbewijs op een bromfiets rijden?

Je zult het vast wel eens horen... Het bromfiets-rijbewijs (AM) krijg je niet meer bij het autorijbewijs (B). Maar is dat wel zo? En wat zijn precies de regels? We leggen het je graag uit zodat er voor eens en altijd duidelijkheid is.

07-02-2020

Twijfel je over het halen van je autorijbewijs (categorie B) of het bromfiets of scooter rijbewijs (categorie AM)? Houd er dan rekening mee dat je al vanaf je 17e het autorijbewijs kunt halen. Nadat je deze behaald hebt mag je ook automatisch op een scooter rijden. Wellicht is het voor jou dus interessanter om rijlessen in de auto te nemen, zodat je straks met de beide voertuigen de weg op mag. Ook als je kiest voor een motor rijbewijs (categorie A) krijg je er automatisch het bromfietsrijbewijs bij.

Scooter rijden met een motor- of autorijbewijs

Ben je in het bezit van een motorrijbewijs A of een autorijbewijs B, dan krijg je het bromfietsrijbewijs AM daarbij automatisch bijgeschreven. Je mag op en in de volgende voertuigen rijden met het rijbewijs AM:

 • Bromfietsen

 • Scooters

 • Speed-pedelecs (snelle elektrische fietsen)

 • Snorfietsen

 • Brommobielen

Wil je een van deze voertuigen besturen en ben je in het bezit van het rijbewijs B voor de auto of A voor de motor? Dan is het dus niet nodig om afzonderlijk daarvan je rijbewijs voor de bromfiets te halen. 

Vespa2.jpg

Bromfietsrijbewijs of autorijbewijs halen?

Wat zijn de verschillen tussen het bromfietsrijbewijs en autorijbewijs? We zetten er hieronder even een paar voor je op een rij:

 • Autorijbewijs
  Je kunt lessen vanaf 16,5 jaar. Je volgt praktijklessen en bestudeert de theorie. Tijdens je rijopleiding haal je het theorie-examen bij het CBR, waarna je praktijkexamen mag doen om af te rijden. Met het autorijbewijs B mag je ook bromfietsen en scooters besturen.
  Let op: met een autorijbewijs B mag je geen motor besturen. Haal je het motorrijbewijs A? Daarmee mag je geen auto besturen. Met zowel rijbewijs A als B mag je wel bromfietsen en scooters besturen.

 • Bromfietsrijbewijs
  Voor het bromfietsrijbewijs kun je vanaf 15,5 jaar theorie-examen doen. Vanaf 16 jaar mag je rijlessen volgen en praktijkexamen doen bij het CBR. Zodra je slaagt voor het praktijkexamen ontvang je het rijbewijs AM. Daarmee mag je bromfietsen, scooters, speed-pedelecs, snorfietsen en brommobielen besturen.

Heb ik een AM rijbewijs nodig op bijzondere bromfietsen zoals de Segway rijden?

Nee, daar is geen rijbewijs voor nodig. De Rijksoverheid onderscheid nog ‘bijzondere bromfietsen’. Het gaat dan met name om een Segway, een Stint of een Trikke. Voor deze voertuigen heb je geen bromfietsrijbewijs (AM) nodig. Je hebt er ook geen autorijbewijs B of motorrijbewijs A voor nodig, waardoor je daarmee zonder die bewijzen de openbare weg op mag, mits je je uiteraard houdt aan de regels die er gelden.