De grootste afleidingen in het verkeer

Je ervaart het vast zelf wel eens, je smartphone trilt, je koffie valt bijna om of de zon schijnt net mooi door de bomen. Tijdens het autorijden zijn we soms van alles aan het doen. Dat is natuurlijk niet heel slim. Wat zijn nou de grootste afleidingen in het verkeer?

27-11-2019

Je ervaart het vast zelf wel eens, je smartphone trilt, je koffie valt bijna om of de zon schijnt net mooi door de bomen. Tijdens het autorijden zijn we soms van alles aan het doen. Dat is natuurlijk niet heel slim. Wat is nou de grootste afleiding in het verkeer? Allianz Direct (de grootste verzekeraar ter wereld) heeft dit onderzocht onder Nederlandse automobilisten.

Wat blijkt?! De grootste afleiders in het verkeer, zijn we zelf! Na een onderzoek dat onder ruim 1200 mensen van verzekeraar Allianz Direct is gehouden, blijkt dat andere weggebruikers en slaperigheid de grootste bronnen van afleiding zijn. 

Zo'n driekwart van de Nederlanders met een rijbewijs wordt wel eens afgeleid in het verkeer. Opvallend in het onderzoek is dat 65-plussers iets minder worden afgeleid dan automobilisten tot dertig jaar.

alexandre-boucher-BNrlDv8w07Y-unsplashkopie.jpg

Ons rijgedrag

Het rijgedrag van andere verkeersdeelnemer leidt nog het meeste af van onze eigen rijkunsten. Zo laten we ons afleiden door iemand die aan het bumperkleven is of ons links komt inhalen. Verder zijn ook vermoeidheid achter het stuur, wegwerkzaamheden en de smartphone grote afleidende factoren.

Zo laten mannen (12 procent) zich vaker afleiden door dingen die met werk te maken hebben, zoals e-mail en WhatsApp berichten, dan vrouwen (4 procent).

Top zeven afleidingen - Allianz Direct

  1. Andere weggebruikers (38%)

  2. Slaperigheid achter het stuur (24%)

  3. Werk aan de weg (23%)

  4. Smartphone (18%)

  5. Kinderen in de auto (16%)

  6. Tegemoetkomend verkeer (16%)

  7. Billboards (15%)